Vergaderen in coronatijd

Waddinxveen – De gemeenteraad van Waddinxveen beleefde woensdag 8 april de primeur van het digitaal vergaderen. Voor de gecombineerde commissievergadering Maatschappij/Financiën en Ruimte/Infrastructuur was de raadszaal ingeruild voor videoplatform Zoom; een logisch gevolg van de coronacrisis.

“Goedenavond geachte raadsleden, het zal best even wennen zijn en het zal hier en daar een keertje fout gaan, maar we gaan het gewoon doen.” Met die woorden opende Ellen van Helden (VVD), voorzitter van de raadscommissie, de vergadering. Met tweeëntwintig ingelogde raadsleden, collegeleden en griffiers leverde dat een vol scherm van ‘aanwezigen’ op. “Discipline”, was volgens Van Helden het toverwoord. “Als je aan de beurt bent, mag je praten. Interrumperen is wat lastig, dat doen we dus niet.”

Het mute-knopje bleek in het begin voor wat problemen te zorgen. “Ik hoor piepjes, wie kan die uitzetten”, vroeg Van Helden. “Ik zie dat Frans Schwiebbe nog wat aan heeft staan”, wierp Albert Grooten (D66) zich als hulpvoorzitter op. Het was één van de weinige ‘onvolkomenheden’ met het systeem deze avond.

Het beeldscherm gaf een mooi inkijkje in de huiselijke kring waar alle deelnemers van de vergadering zich bevonden. Wethouder Martin Kraaijestein zat blijkbaar in zijn studeerkamer met een grote boekenkast op de achtergrond. Lambert den Dekker (PCW) was ergens ‘verstopt’ op een zolderkamertje en Sylvia Vink (Weerbaar Waddinxveen) zat op de bank in haar woonkamer. Het fotolijstje achter haar hing behoorlijk scheef. Sommige raadsleden, die ervaren zijn met Zoom, hadden gekozen voor een foto als achtergrond. Zo bevond Raymond Boer (VVD) zich in de polder, terwijl PCW’ers Martijn Kortleven en Jannes Berghout vanuit San Francisco mee vergaderden. Op de achtergrond was de Golden Gate Bridge te zien. Het vergaderen zelf verliep best soepel. Van Helden leidde de vergadering strak.

Opvallend: aan het einde van de vergadering hing het fotolijstje in huize Vink helemaal recht. “Mijn dochter vond het geen gezicht”, aldus Sylvia Vink. “Die heeft ingegrepen.”

Bron: https://www.hartvanwaddinxveen.nl/nieuws/algemeen/20054/vergaderen-in-coronatijd-

Geplaatst in Uncategorized.