Weerbaar Waddinxveen: ‘Gas erop wat betreft laadpalen’

Het verduurzamen van het Waddinxveense wagenpark gaat Weerbaar Waddinxveen te langzaam. De partij wil dat de gemeente ‘gas bij geeft’ voor plaatsen van elektrische laadpalen.

In het actieplan duurzaamheid 2020-2021 is voorzien in elf nieuwe laadpalen voor Waddinxveen. Die komen op strategische plekken in de gemeente. Wat Sylvia Vink van WeWa betreft mag het allemaal wat sneller gaan om tot een groter aantal te komen. Ze haalde daarbij de duurzaamheidsvisie van 2013 aan. “Daarin staat dat we er per jaar 45 zouden realiseren. Nou, aan tweehonderd zitten we nog lang niet.”

Vink, die vreest dat Waddinxveen daalt op de lijst van duurzame gemeenten, vindt het belangrijk dat Waddinxveen straks voldoet aan de eisen van de Regionale Energie Transitie en dat de gemeente stappen maakt op het gebied van duurzaamheid. Daarom diende ze ook een motie in om voor (nieuwe) bedrijven en sportverenigingen het aanschaffen van zonnepanelen op daken extra te stimuleren. “Het woord dwang gaat mij te ver, maar er moet wel een soort van verplichting komen”, zei ze. “Het is nu te vrijblijvend.” Ze kon op veel bijval van de raad rekenen. Lambert den Dekker (PCW) kwam met het idee om de doelgroep uit te breiden met gemeentelijk vastgoed. “We hebben straks een energieopgave en zon via daken is een mooi instrument.”
De VVD vond het als enige fractie niet nodig om een onderzoek in te stellen naar de juridische mogelijkheden om een vorm van dwang toe te passen. “Dat geld kan de gemeente beter in haar zak houden”, was Andrea van der Ploeg van mening. Haar grootste bezwaar was een principieel VVD-standpunt: “We zijn geen voorstander om ondernemers en sportverenigingen te dwingen. Prima om energie via zon op daken op te wekken, maar wel op vrijblijvende basis.”
Wethouder Gezina Atzema (VVD) zag dwang ook niet zitten. “We doen al heel veel om gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Wij moeten duurzaamheid samen doen, daar past dwang niet bij.”

Bron: https://www.hartvanwaddinxveen.nl/nieuws/algemeen/20302/weerbaar-waddinxveen-gas-erop-wat-betreft-laadpalen-

Geplaatst in Uncategorized.